У великодні свята херсонців збурила антисемітська вихватка. Невідомі поки злочинці близько третьої години ночі пожбурили скляну пляшку із «коктейлем Молотова» у фасадну стіну синагоги «Хабад», що на вулиці Горького. Удар був такої сили, що пляшка розлетілася на дрібні друзки. А її вміст розлився тротуарною плиткою, та вигорів, залишивши тільки плями кіптяви (дивись на фото). У відділі комунікації Головного управління Національної поліції підтвердили, що триває з’ясування обставин резонансної події. Оперативники також вилучили записи з камер відеонагляду поблизу синагоги. І  на одній з них відстежили зображення двох імовірних паліїв, котрі тікали з місця злочину. Та у темряві ці зображення виявилися розпливчастими – облич молодиків не видно.

Cлід підпалу – плями кіптяві на стіні й тротуарній плитці.

З свого боку, члени єврейської спільноти краю не сумніваються, що зіткнулися не з побутовою помстою чи звичайним вуличним хуліганством, а саме з проявом антисемітизму. «У єврейської громади Херсона ні з ким немає конфліктів. Тому вважаю обурливий злочин актом антисемітизму, – заявив у бесіді з автором цих рядків раввин Іосиф Вольф. – Втім, я не пророк, і не можу стверджувати напевне, чим керувалися палії. Але всі ми дуже зацікавлені у тому, щоб правоохоронні структури чимшвидше знайшли винуватців та покарали їх «по повній програмі».

На період карантину синагога «Хабад»  не працює, тож зупинити нападників було нікому. У них була повна свобода дій – пляшка з запальною сумішшю могла влетіти не в стінку, а у великі дерев’яні двері чи вікно з дерев’яною рамою. За такого перебігу подій все могло закінчитися великою пожежею та руйнуванням культової споруди, збудованої ще 1895 року. Але у двері ємність не закидали, і навряд чи тому, що промахнулися: певно, задум був у тому, щоб влаштувати гучну провокацію із гучною реакцією громадськості, а не спалити синагогу дощенту. У такому разі задум вдався – резонанс виявився міжнародним. Ситуацію прокоментував навіть посол Ізраїлю в Україні, котрий слушно нагадав: у нацистській Німеччині все також починалося саме з підпалів синагог. А закінчилося масовими убивствами невинних людей.